Sunday, May 26, 2024
HomeJOBSNigeria Police Past Questions and Answers

Nigeria Police Past Questions and Answers [Free Download]

The Nigeria Police Force exam is a computer-based test that usually contains questions that are based on Mathematics, English Language, and Current Affairs.

The Police Recruitment Board has set January 8, 2023, as the starting date for screening eligible applicants for recruitment into the Police Constable cadre of the Nigeria Police Force (NPF). Read full article HERE

There would be 25 English Language questions, 25 Mathematics questions, and 50 current affairs questions; that’s a total of 100 questions in all. All questions are to be answered within 1 hour.

Join our Facebook community  to see what people are saying about this content

Basically, the Nigerian Immigration Service Aptitude Test is a Computer-Based Assessment (CBA) and is a multiple-choice question that is divided into different categories. Namely:

Subjects

  • Use of English
  • Mathematics
  • Current Affairs 

Nigeria Police Force Past Questions and Answers

We have created 25 questions for you to practice or you can proceed directly to download the Nigeria Police Force past questions and answers for free.

1) The first Inspector General of the Police Force was

A. Teslim Balogun
B. Louis Edet
C. Ademola Adetokunbo
D. Mike Okiro.

2) In order to qualify for the post of President in Nigeria, the person must be _____ and above

A. 35 years
B. 20 years
C. 40 years
D. 55 years.

3) The name Nigeria coined out of _______

A. Niger Forest
B. Niger Area
C. Niger River
D. Niger Textures.

4) The last colonial Governor-General of Nigeria was

A. Tulma Goldie
B. James Robertson
C. Huge Clifford
D. Lord Lugard.

5) The First World War was between

A. 1911-1914
B. 1914-1916
C. 1916-1918
D. 1914-1918.

6) The first African country to introduce e-passport was

A. South Africa
B. Ghana
C. Liberia
D. Nigeria.

7) The first secretary General of commonwealth was

A. George Washington
B. Tulma Goldie
C. Arnold smith
D. Joseph Garba.

8) The first military president of Nigeria was

A. Sanni Abacha
B. Ibrahim Babangida
C. Aguiyi Ironsi
D. Yakubu Gowon.

9) Which of the following may be regarded as a regional organization

A. ECOWAS
B. OAU
C. UN
D. OPEC

10) What is the full meaning of NPF?

ANSWER: Nigeria Police Force.

11) What is the Nigeria police force motto?

ANSWER: The police is your friend.

12) When was Nigeria Police Force(NPF) established?

ANSWER: 1930

13) What are the objective of Nigeria Police Force?

ANSWER: The Nigeria police force objective is to enhance the quality of life in our country by working in partnership with the community and in accordance with constitutional rights to enforce the laws, preserve the peace, reduce fear and provide for a safe environment.

14) Who is the present Chief of Defence Staff?

ANSWER: Major Gen. Abayomi Gabriel Olonisakin

15) What is the full Meaning of IGP?

ANSWER: Inspector General of Police

16) What is the name of Nigeria Police Force IGP?

ANSWER: IGP Kayode Egbetokun

17) When did Nigeria got her independence?

ANSWER: 1 October 1960

18) Who is the current Speaker of Nigeria House of Representatives?

ANSWER:  Tajudeen Abbas

19) Which year was the Nigerian flag designed and who designed it?

ANSWER: Nigeria flag was designed by Mr. Taiwo Akinkumi in 1959.

20) Who is the first Executive president of Nigeria?

ANSWER: Alh. Shehu Shagari.

21) Name the government agencies that supervise the affairs of Nigeria police force?

ANSWER:
i) The Police service Commission (PSC)
ii) Ministry of police affairs
iii) The Nigeria police council(NPC)

22) Name the 7 area Commands of Nigeria police force?

ANSWER: (Adamawa, Gombe, Jigawa, Kano, Katsina, Lagos, Ogun.)

24) When did Nigeria become a Republic?

ANSWER: 1 October 1963.

25) What year did the Nigerian Civil War start and end?

ANSWER: Started 1967 and ended 15th January 1970.

Join any of these WhatsApp Groups to receive Prompt Updates

RELATED ARTICLES

Most Popular